De Rode Loper biedt een tegengeluid aan menstruatie discretie.
Dit project vindt zijn oorsprong in mijn diepgaande interesse voor de hormooncyclus.
Gedurende de minor “De Staat van de Wereld” heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar
dit onderwerp. Mijn eigen hormooncyclus werd onder de loep genomen, en ik voerde
gesprekken met zowel familie als vrienden om hun perspectieven te begrijpen. Daarnaast heb
ik gesprekken gevoerd met deskundigen op dit gebied om hun ervaringen te verzamelen.
Tijdens dit onderzoek viel me op dat er zowel ongemak en onwetendheid als trots
en persoonlijke groei rondom dit onderwerp bestaan. Dit zijn de aspecten waarop ik me wil
richten in mijn uiteindelijke project genaamd “De Rode Loper”.
De vulva is onzichtbaar. Niet trots en aanwezig als een penis. Al helemaal niet met betrekking tot menstruatie. We gaan hier als maatschappij het liefst zo discreet mogelijk mee om. Met wel 5000 verschillende eufemismes weten we er al decennia lang omheen te dansen. Ook het reclamelandschap werkt mee met blauwe bloed op maandverband en de ontbrekende woorden als, vagina, bloed of menstruatie op verpakkingen van menstruatieproducten.
Dit project komt voort uit mijn fascinatie voor de hormooncyclus. Tijdens de minor De Staat van de Wereld deed ik hier intensief onderzoek naar. Ik onderzocht mijn eigen hormooncyclus, sprak familie en vrienden over hun perspectief en ging in gesprek met (ervaringen)deskundige. Ik merkte ongemak en onwetendheid op maar ook trots en groei. Hier wil ik dan ook op focussen in mijn eindproduct, De Rode Loper. Kennis en ervaringen uitwisselen en waardoor de hormooncyclus en menstruatie bespreekbaar wordt. Dit zal bijdragen aan de vrouwelijke acceptatie van hun lichaam, meer begrip tussen de verschillende genders en uiteindelijk meer verbinding.
De bouw van De Rode Loper
De Rode Loper biedt een tegengeluid aan menstruatie discretie.
Dit project vindt zijn oorsprong in mijn diepgaande interesse voor de hormooncyclus. Gedurende de minor “De Staat van de Wereld” heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Mijn eigen hormooncyclus werd onder de loep genomen, en ik voerde gesprekken met zowel familie als vrienden om hun perspectieven te begrijpen. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met deskundigen op dit gebied om hun ervaringen te verzamelen. Tijdens dit onderzoek viel me op dat er zowel ongemak en onwetendheid als trots en persoonlijke groei rondom dit onderwerp bestaan. Dit zijn de aspecten waarop ik me wil richten in mijn uiteindelijke project genaamd “De Rode Loper”.
“De Rode Loper” presenteert een tegenwicht aan de heersende discretie rondom menstruatie. In het hart van Utrecht nodigden hormoonexpert Romy en ik mensen uit om over een symbolische rode loper plaats te nemen in een speciale installatie. Deze installatie fungeerde als een veilige ruimte waarin twee willekeurige personen stellingen kregen voorgelegd en ongestelde vragen konden beantwoorden over de hormooncyclus en menstruatie. Binnen de veilige wanden van deze installatie werden ervaringen, schaamte, trots en ongemak gedeeld. De metershoge vulva-installatie dwingt onvermijdelijk aandacht af en confronteert ons met de noodzaak om meer aandacht te besteden aan de vulva en de bijbehorende hormooncyclus. Dit project moedigt het uitwisselen van kennis en ervaringen aan en maakt zo de hormooncyclus en menstruatie bespreekbaar.