De Rode Loper biedt een tegengeluid aan menstruatie discretie.

(In proces) Lopend door Utrecht stad worden verschillende mensen uitgenodigd, over de rode loper, plaats te nemen in de vulva. De installatie fungeert als positief biechthok waarin twee wildvreemde stellingen en ongestelde vragen beantwoorden met betrekking tot de hormooncyclus en menstruatie. Ervaringen, schaamte, trots en ongemak worden gedeeld binnen de veilige wanden van de vagina.

De vulva is onzichtbaar. Niet trots en aanwezig als een penis. Al helemaal niet met betrekking tot menstruatie. We gaan hier als maatschappij het liefst zo discreet mogelijk mee om. Met wel 5000 verschillende eufemismes weten we er al decennia lang omheen te dansen. Ook het reclamelandschap werkt mee met blauwe bloed op maandverband en de ontbrekende woorden als, vagina, bloed of menstruatie op verpakkingen van menstruatieproducten.

Dit project komt voort uit mijn fascinatie voor de hormooncyclus. Tijdens de minor De Staat van de Wereld deed ik hier intensief onderzoek naar. Ik onderzocht mijn eigen hormooncyclus, sprak familie en vrienden over hun perspectief en ging in gesprek met (ervaringen)deskundige. Ik merkte ongemak en onwetendheid op maar ook trots en groei.  Hier wil ik dan ook op focussen in mijn eindproduct, De Rode Loper. Kennis en ervaringen uitwisselen en waardoor de hormooncyclus en menstruatie bespreekbaar wordt. Dit zal bijdragen aan de vrouwelijke acceptatie van hun lichaam, meer begrip tussen de verschillende genders en uiteindelijk meer verbinding.

De bouw van De Rode Loper