Het Cyclus Spel, van eitje naar bloeddruppel

Deze interactieve visualisatie van de menstruatiecyclus helpt groep 7 en 8 bij het normaliseren van de emotionele en fysieke schommelingen die komen kijken bij de menstruatiecyclus. 

Opdrachtgever: Het Utrechts Verband.        

In samenwerking met: Basisschool De Vleugel in Nieuwegein en basisschool De Bosschakker in Eindhoven

Het vraagstuk

Tijdens dit afstudeerproject ben ik voor Het Utrechts Verband aan de slag gegaan met het onderzoeken van het belang van menstruatiekennis voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De periode waarin mensen voor het eerst zelf te maken kunnen krijgen met de menstruatiecyclus. Het verstrekken van informatie over de menstruatiecyclus op jonge leeftijd binnen is om verschillende redenen van belang. Juiste menstruatie-educatie helpt jonge mensen om een beter begrip te krijgen van hun eigen lichaam en de fysiologische veranderingen die optreden tijdens de menstruatiecyclus. Dit vergroot hun vermogen om hun gezondheid en welzijn te begrijpen, symptomen te herkennen en tijdig medische hulp te zoeken indien nodig. Het begrijpen van de impact van menstruatiecyclus op onder andere concentratie en deelname aan schoolactiviteiten stelt jonge mensen in staat om assertiever te zijn en hun energie en productiviteit te beheren.

Ontwerpvraag

Hoe kan groep 7 en 8 van het basisonderwijs op interactieve manier betrokken worden bij menstruatie educatie zodat leerlingen zich bewust worden van de invloed van de menstruatiecyclus op hun leven en andersom?

Concept

Groei in je cyclus: Op beeldende en interactieve manier beleeft de doelgroep de reis van een eicel tot bloeddruppel. Waarbij de keuzes van de speler invloed hebben op de cyclus.

Onderzoeksmethodes

Meer nog dan het doen van literair onderzoek staat het betrekken van de betrokkenen tijdens het onderzoek en maakproces centraal. Samen met groep 7 en 8 werd onderzocht wat werkte en wat niet. Door middel van interviews, groepsdiscussies en veel tests werd er op iteratieve wijze gewerkt richting het eindproduct. Dit co-creatie proces was van onschatbare waarde voor het project en heeft zowel voor dit project als voor de betrokkenen zelf voor nieuwe inzichten gezorgd. Dit resulteerde in Het Cyclus Spel.