Samen ongemak ervaren, verbindt

Voor de minor Design for Social Change ging ik met een disciplinair team aan de slag met het vraagstuk omtrent polarisatie. Met behulp van de Frame Innovation method van Kees Dorst gingen we opzoek naar nieuwe perspectieven om vervolgens een nieuwe oplossingsrichting te ontwerpen.Van dit proces maakte we een navolgbaar en invoelbaar onderzoeks-narratief

In samenwerking met medestudenten

Bart van de Ven

Irem Halci  

Mirre van de Heuvel

Yorick de Wit  

Isa Houde

Alieke Geerts  

Frame Innovation van Kees Dorst leerde ons nieuwe benaderingen van het vraagstuk creëren. Het complexe vraagstuk rondom polarisatie is namelijk niet gebaat bij een snelle oplossing. Binnen deze methode ben je continu bezig met het reframen van de vraag om zo op associatieve wijze nieuwe oplossingsrichtingen te vinden. We onderzochten polarisatie aan den lijven vanuit verschillende abstracte maar ook meer concrete benaderingen. Dit proces is te zien in het onderzoeks-narratief hiernaast.

Tijdens dit half jaar richtte we Bureau Bloos op en organiseerde we ons eerste evenement: Speeltuin van het Ongemak.

Bureau Bloos

Vanuit dit bureau worden verschillende events georganiseerd waarbij ongemak wordt ingezet om polarisatie tegen te gaan.

Als eerste event presenteren wij de ‘Speeltuin van het Ongemak’.

Gedurende deze avond worden er meerdere, door veel mensen beschouwt als, ongemakkelijke opdrachten uitgevoerd tussen onbekende. Zoals elkaar 2 minuten in de ogen aankijken, samen dansen, of elkaar tekenen. Uit ons onderzoekt blijkt dat wanneer onbekende samen een ongemakkelijke situatie ervaren er daarna een nieuwe connectie ontstaat. Ongemak verbindt!

Bekijk hiernaast de video over het onderzoeks-narratief.

SAMEN ONGEMAK ERVAREN – VERLOSSING – VERBINDING